Periodontal Hastalıklar
Uzun bir süre içinde dişi destekleyen yapıların tahrip olması ve bu yapılarda enfeksiyon gelişmesidir.
Tartar Diş Taşı
Plaklar ölü bakteriler ile mineral bir tortu oluşturur ve sertleşir. Diş taşları, bakteri plağının sertleşmiş şeklidir. Dişin dişeti ile birleştiği noktada birikmeye başlar. Bu birikim sonucu, dişetleri yavaş yavaş geri çekilir.
Gingivitis
Dişeti iltihabı. Dişetleri kırmızı, şiş durumdadır ve kolayca kanayabilir. Çoğunlukla, diş çürüklerinin diş etlerini de iltihaplandırması sonucu oluşur.
Periodontitis
Dişeti iltihabına dişi destekleyen dokuların iltihabının eklenmesiyle dişin yerinden gevşeyerek düşmesine neden olan durumdur.
Halitozis
Ağız kokusu. Ağızda sürekli kötü bir tat vardır. Sıcak-soğuk duyarlılığı artmıştır. Ağız kokusu periodontal hastalıkların belirtilerindendir.
Stomatitis
Ağız mukozasının, bakteri, virüs, beslenme yetersizliği gibi nedenlerle iltihaplanmasıdır. Ağız mukozasında kızarıklık ve kabarıklık, yanma, yutkunma ya da çiğneme sırasında ağrı, ağız da kuruluk ve koku, stomatitis belirtileridir.
Aft
Nedeni tam olarak bilinmeyen ancak sinir ve sindirim sistemi bozuklukları vb. nedenlerle gelişen ağız enfeksiyonudur. Yanakların ve dudakların iç yüzeyinde, dişetinde, damakta görülen, küçük, ağrılı, beyazımsı yaralardır. Stres, beslenme yetersizliği gibi durumlar aftların oluşmasını kolaylaştıran nedenlerdir.
Ağız Mukozasının Kuruması
Yetersiz sıvı alımı, ağızdan solunum yapılması, tükürük yapımını engelleyen hastalıklar ve kullanılan bazı ilaçlar nedeni ile kurur. Kuruma sonucu ağız mukozası kolayca bozulabilir ve mikroorganizmaların yerleşmesi kolaylaşır.
Diş Çürükleri
Dişin mine tabakasının tahrip olması sonucu diş üzerinde patolojik kavitelerin gelişmesidir. Ağız florası içinde bulunan bakteriler ile alınan karbonhidratlar içindeki laktik asit ve muküs birleşerek diş yüzeyini kaplayan yapışkan bir madde oluşturur. Bu yapışkan, ince tabaka halinde bulunan mikrop topluluğuna, bakteri plağı denir.
Plaklar diş ile diş etinin birleştiği noktada birikir. Plakta bulunan bakteriler laktik asit oluşturmaya devam eder ve bu asit diş minesine zarar verir, çürütür. Dişlerin fırçalanmaması, temizlenmemesi durumunda, 8 saat içinde plaklar oluşmaya başlar ve 48 saat içinde diş taşlarına dönüşür.
Diş çürükleri, her yaş grubu için diş kayıplarının temel nedenidir. Diş çürükleri, dişin en dış tabakası olan mine tabakasından başlayarak, alttaki dentin tabakaya doğru ilerler.
Diş Çürüklerinin Önlenmesinde
- Öğün aralarında karbonhidrat ağırlıklı yiyeceklerin tüketilmemesi,
- İyi bir ağız bakımı sağlanması,
- Düzenli diş bakımının yaptırılması önemlidir.