1 Ocakta Evde Bakım Hizmeti
1 Ocak'ta Evde Bakım Hizmeti
Yeni yıldan itibaren hastaneye gidemeyecek durumda olanlara, evde sağlık hizmeti vermeyi hedefleyen proje ile ilgili hazırlıklar son aşamaya geldi.
Sağlık sistemi uygulamasını önemli oranda değiştirecek "Evde Bakım Hizmeti" projesinin hayata geçirilmesine kısa bir süre kaldı.
Yeni yılın başlangıcından itibaren sağlıkta yeni bir dönem başlayacak. Aile hekimleri ve hastanelerde oluşturulacak sağlık ekipleri, yatalak ve engeli nedeniyle evinden çıkamayan hastanın ayağına gidecek. Kendi evinde hastanın bakımı yapılacak.
Evde Sağlık Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Sağlık Bakanlığı, Şubat 2010 tarihinde yönerge yayınlandı. Yönergenin yayınlanmasının ardından, İzmir'de aile hekimleri ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından verilen hizmetin daha da yaygınlaştırılması için çalışma başlatıldı.
İzmir'de, Evde Bakım Hizmetleri İl Sorumlusu görevine İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Cengiz Balaban getirildi. İzmir'de tüm kamu hastanelerinden bir başhekim yardımcısı, bir doktor ve hemşireden kurulu Evde Bakım Hizmeti ekipleri oluşturuldu.
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonundaki Evde Bakım Hizmeti, 1 Ocak 2011'den itibaren başlayacak.
İzmir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Mehmet Özkan, Evde Bakım Hizmeti'ni uzun süredir aile hekimleri ve müdürlük tarafından yürüttüklerini, yeni organizasyonla uygulamayı daha da yaygınlaştıracaklarını belirtti.
İzmir'deki aile hekimlerinin sorumluluk alanlarındaki yatağa bağımlı hastaların sayılarını, isimlerini ve kullandıkları ilaçları bildiklerini anlatan Op. Dr. Özkan;
"Bizim verdiğimiz hizmet yönergeyle tescillenmiş oldu. Şimdi yürüttüğümüz Evde Bakım Hizmeti'ni biraz daha yaygınlaştıracağız. Ulaşamadığımız çok küçük bir zümre varsa onlara da ulaşmayı planlıyoruz. Aile hekiminin hastayı belli periyotlarla görmesini sağlıyoruz. Gerekiyorsa hastanın uzman doktor tarafından evinde veya hastanede tedavi edilmesini sağlıyoruz. İzmir'deki yaşlı nüfus sayısı diğer illere göre daha yüksek. Bu da evde bakım hizmetine muhtaç hastaya sahipsiniz demektir" diye konuştu.
Evde Bakım Hizmeti sorumluluğuna getirilen İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Cengiz Balaban, iğne yapmak, ateş ölçmek için evde bakım hizmetinin verilmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Dr. Balaban;
"Hastanın mutlaka sağlık hizmetine ulaşmasında bir sıkıntısı olmalı. Amacımız, hastaneye gitme becerisi olmayan, yatalak hastalara hizmet vermek. Bu hizmet, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından koordine edilecek. Müdürlükte de bir ekip oluşturuyoruz. Öncelikle aile hekimi kanalıyla hastaya ulaşacağız. Aile hekimi tedavi için bir uzman hekimin gerektiğine karar verirse öncelikle hastayı mümkünse hastaneye götüreceğiz. Eğer bu mümkün değilse hastaneden uzman hekim eve gidip hastayı evinde muayene edip tedavisini yürütecek" dedi.
Evde Bakım Hizmeti Sistemi
Önce kayıtlı olduğu Aile Hekimi yatalak hastayı muayene edecek. Uzman doktora ihtiyaç varsa hasta ambulansla hastaneye götürülecek. Hastanın evinden çıkartılması mümkün değilse, müdürlük veya hastanedeki ekip, hastayı evinde muayene edip tedavisini düzenleyecek.
Bu hizmete ihtiyaç duyan hastalar Sağlık Bakanlığı'na ait "ALO 184"ü veya İl Sağlık Müdürlüğü'nün "441 81 11" numaralı telefonunu arayıp evde bakım hizmeti hakkında bilgi alabilecek.
Hastalar, Sağlık Bakanlığı'nın kısa süre sonra Türkiye genelinde hizmete girecek "444 38 33" nolu telefonu arayıp yardım isteyebilecek.