Böbrek Kalp ve Damar Hastalarında Hemşirelik Bakımı
Kalp hastalarının en önemli sorunlarından biri vücutta su toplanması yani ödemdir. En çok bacaklarda, özellikle de ilk olarak ayak bileği üzerinde ve iç kısımda başlayan pretibial ödem de denen şişlikler oluşur. Bu kısma parmakla yaklaşık 4 saniye kadar bastırılırsa bir boşluk oluştuğu görülür.
İlerlemiş ödemlerde bütün bacaklarda ve hatta karında ascit denilen şişlikler oluşabilir. Vücutta albümin kaybı, tansiyon hastalığı da varsa su toplanması hızlanır.
Böbrekler nedeni ile oluşan ödem daha çok gözaltlarında ve ellerde görülür. Su toplanmasını en aza indirmek için hastanın ağızdan aldığı sıvı miktarı ile böbreklerle atılan idrar miktarını dengede tutmak gerekir.
Çıkan idrar miktarı alınan miktardan yarım litre eksikse denge iyidir. Bu yarım litrelik fark akciğerler, deri ve barsaklarla kaybedilen su miktarıdır.
Hastanın idrarı bir pet şişede toplanır, günün sonunda dökülmeden önce hesaplanır. Aldığı sıvı miktarı da ayrı olarak hesaplanır.
Hastanın tansiyon ve nabzını ölçen bir hemşire, tansiyonu düşük bulduğu hastayı, henüz ilacını vermeden önce muhakkak doktora bildirmelidir. Eğer doktora ulaşamamışsa ulaşana kadar ilacı vermemelidir.
Hangi ilacı hastaya ne için verdiğini muhakkak bilmeli, bilmiyorsa sormalıdır. Beloc gibi bazı kalp ilaçları genellikle kalbi istirahate çekmek, nabız sayısını düşürmek için verilirler. Ancak unutulmamalıdır ki Beloc aynı zamanda tansiyonu da düşürür.
Hasta yakınlarına, hastanın yataktan kalkarken önce 2-3 dakika oturtulup, tansiyonu dengeye geldikten sonra ayağa kaldırmaları gerektiği, sıkı sıkı tenbih edilmelidir.