İyi Bir Hasta Bakımı İçin
- Sağlığı etkileyen faktörler ve sağlık,
- Hemşirelik bakım planında deri bakımı ve hijyen prensipleri,
- Hijyenik değerlendirmede deri, saç, tırnaklar ve ayakların bakımı, hastayı rahatlatmak amacı ile masaj yapmak,
- Deri bütünlüğünün bozulmasındaki risk faktörleri, yatak yaralarının önlenmesi ve bakımı,
- Yatağa bağımlı hastada tam yatak banyosunun amaçları, kullanılan araçlar ve uygulanışı bilinmelidir.
Hijyen, sağlığı koruma ve devam ettirme bilimidir. Hijyeni, kişisel, ağız, akıl ve sosyal hijyen
olarak sınıflayabiliriz. Hijyenik uygulamaları aileden gelen alışkanlıklar geniş ölçüde etkilemektedir.
Kişi hastalandığında kişisel hijyenik bakımı ikinci plana düşer. Hastanın kendi bakımını vermesi için cesaretlendirilmeli, katılımı sağlanmalı ve eğitim verilmelidir.
Derinin beş önemli görevi vardır. Bu görevleri sürdürebilmesi için bütünlüğünün bozulmaması gerekir. Deri çok çabuk kirlenen organımız olduğu için, bakımının sürekli yapılması gerekir. Bu amaçla hastaneye yatan hastaya banyo yaptırılır.
Banyonun; temizliğin yanı sıra, kan dolaşımını hızlandırması, sinirlerin uyarılması ve eklemlerin hareket ettirilmesi gibi faydaları vardır.
Banyolar; temizleyici, tedavi edici ve ilaçlı banyolar olarak sınıflandırılabilir. Yatağa bağımlı hastalarda, yatak banyosu verilir. Dolaşabilenlerde, küvet ve duş şeklinde banyo yapılır.
Hastanın günlük hijyenik bakımını sürdürmek amacıyla özellikle yatağa bağımlı hastalarda, sabah ve akşam saatlerinde hijyenik bakım verilmelidir.
Sabah tuvaletinin amacı hastayı güne hazırlamak; akşam tuvaletinin amacı ise uykuya hazırlamaktır. Hastanın ağız hijyenini korumalı ve devam ettirmelidir. İnfeksiyon gelişmiş ise, özel ağız bakımı verilmelidir.
Saçlar bireyin genel sağlık durumu ile ilgilidir. Taramak, fırçalamak ve parmaklarla masaj yapmak kan dolaşımını hızlandırarak, saçların beslenmesini sağlar. Bu işlemi yapamayan hastalarda ise hemşirenin yapması gerekir.
Saçların durumuna göre, hangi aralıklarla yıkanacağı tayin edilir. Bitin saçlı veya saçsız deride yerleşmesine bitlenme denir. Bitlenen hastalarda, hemşire, hastayı fiziksel ve ruhsal bakımdan rahat ettirmeli, hasta ve ailesine, bit tedavisi ve bakımı hakkında bilgi vermelidir.